Astronomen ontdekken tiende planeet

Scootmobiel, UncleScorp, Khelben en AstroStart hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft gemeld dat astronomen een tiende planeet in ons zonnestelsel hebben ontdekt. Drie Amerikaanse wetenschappers legden de planeet al op 31 oktober 2003 vast. Maar het hemelobject stond toen zo ver weg dat er te weinig duidelijkheid kon worden gegeven.

In januari 2005 is de planeet voor de tweede keer waargenomen. Sindsdien zijn de astronomen bezig geweest met het nader bepalen van de afmetingen en de beweging van het hemellichaam dat bestaat uit rots en ijs. De groote is zo'n 3000 kilometer in diameter, anderhalf keer zo groot als Pluto.

De nieuwe planeet, waarvan de naam later bekend zal worden gemaakt, is de verste die bekend is in ons zonnestelsel. Hij staat 97 keer verder van de zon af dan de aarde. Sinds de ontdekking van Saturnus in 1864, is niet meer zo'n grote planeet ontdekt.

De planeten in ons zonnestelsel zijn nu: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto en de nog naamloze nieuwe planeet. Overigens werd al in 2004 gemeld dat deze, toen nog mogelijke planeet, Sedna zou zijn genoemd.

Zie ook CNN.