Geweld tegen Britse moslims neemt toe

De Britse omroep BBC en dagblad The Independent melden dat steeds meer moslims in Groot-Brittannië het slachtoffer worden van gewelddadige incidenten. Het betreft vooral moslims van Aziatische origine en meestal vrouwen.

In Londen staat het aantal geregistreerde incidenten volgens de organisatie Muslim Safety nu op ongeveer 250. Ter vergelijking: in heel 2004 waren dat er 35. In Wales is aantal geweldsincidenten tegen moslims op sommige plekken meer dan verdrievoudigd. Een aantal moslimorganisaties zeggen dat er ''een klimaat van angst'' heerst.

De incidenten waar moslims mee te maken krijgen variëren van beledigingen op straat of bij de kassa tot brandstichtingen in moskeeën en woonhuizen. Moslimorganisatie IHRC meldt dat vooral vrouwen en meisjes worden lastig gevallen. Er wordt soms afval naar hen toe gegooid of er wordt gepoogd hun hoofddoek af te rukken.

Brits multiculturalisme
De terreuraanslagen blijken het Britse multiculturalisme de afgelopen weken behoorlijk getart te hebben. Waar het lange tijd not-done was om negatieve verhalen over immigranten te melden, lijkt er in korte tijd behoorlijk wat veranderd. Al voor de aanslagen durfde het liberale blad Prospect Magazine openlijk de vraag te stellen of 'open grenzen een bedreiging vormen voor een open maatschappij'. Maar na de aanslagen doken de rechtse tabloids bovenop de immigratie en het toelaten van asielzoekers, die volgens hen Groot-Brittannië vooral rampspoed hebben gebracht. 'De bombers zijn allemaal klaplopende asielzoekers!' kopte The Daily Express en The Daily Mail plaatste in forse letters op de voorpagina 'Gratitude' (dankbaarheid). Daaronder stond geschreven: ''Hun families kwamen hier als asielzoekers. Ze kregen woningen, scholing en alle voordelen van British life. En hoe betalen ze ons terug? Door te proberen ons op te blazen!''.

De meer serieuze kranten vragen zich in commentaren af of het Britse multiculturalisme niet te ver is doorgeschoten. Of het niet tijd wordt om, net als in bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland, eisen te stellen aan de allochtonen. Of de Britse regeringen niet volslagen gek zijn geweest om parallelle samenlevingen te laten ontstaan en lieden te verwelkomen die in de Derde Wereld worden uitgekotst. Met dat laatste worden een aantal haatpredikers bedoeld die al jaren vrijelijk in Engeland hun boodschappen verspreiden terwijl ze in het land van herkomst ongewenst zijn.

David Goodhart, hoofdredacteur van Prospect Magazine, laakte na de aanslagen de 'zeur-cultuur' van Britse moslims. ''Moslimleiders in Groot-Brittannië zeuren over discriminatie en armoede, terwijl zij behoren tot de rijkste en meest vrije moslims ter wereld. De Labour-regeringen hebben sinds 1997 veel gedaan voor, en gespendeerd aan, hun emancipatie. Moslim-leiders geven dat achter de schermen ook toe. Maar wanneer zegt een van hen dat eens openlijk?'' Verder schreef Goodhart dat het zeuren maar doorgaat met het zoeken van een 'verklaring' voor wat de terroristen bewoog. Een verklaring die volgens hem ten onrechte vaak wordt gevonden in 'de oorlog tegen de islam', zoals gevoerd in Irak door de VS en Engeland.