Leefbaar Rotterdam wil wellicht landelijk

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Rotterdamse lokale partij Leefbaar Rotterdam overweegt om in 2007 deel te nemen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De partij, die bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 uit het niets de grootste partij werd in de havenstad, denkt nog na over de precieze vorm van deelname aan landelijke verkiezingen.

"Of dat daadwerkelijk gebeurt, hangt deels af van de uitslag volgend jaar", zegt fractievoorzitter Ronald Sorensen. Hij doelt daarmee op de gemeenteraadsverkiezingen, die in maart 2006 plaatsvinden. Sorensen verwacht 'twaalf of meer zetels' te kunnen halen. "De peilingen geven ons er nu elf. Bij de vorige verkiezingen waren dat er zeven. Het uiteindelijke resultaat is bekend." Leefbaar Rotterdam kwam in 2002 onder leiding van lijsttrekker Pim Fortuyn met zeventien zetels in de Rotterdamse gemeenteraad.

De 39-jarige wethouder Marco Pastors is de belangrijkste kandidaat om lijsttrekker te worden bij de verkiezingen in Rotterdam. Sorensen heeft zelf ook overwogen zich kandidaat te stellen. "Na lang delibereren heeft de commissie toch besloten dat een jonger iemand geschikter is", aldus de huidige fractievoorzitter. "Ik ben bekender in de stad, dat spreekt voor me. Als ik in de Kuip naast Pastors zit, komen mensen naar mij toe. Maar ik denk toch dat Pastors een betere keuze is."

In de commissie die de kandidatenlijst opstelt zitten onder meer Siem Fortuyn (broer van Pim Fortuyn) en LPF'er Joost Eerdmans. "We hebben altijd een goede relatie met hem gehad. Hij heeft steeds gezegd dat hij ons als dé erfgenamen van Pim Fortuyn beschouwt", stelt Sorensen over de LPF'er. De partij zegt ook goede contacten te hebben met het onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders. "Maar of hij een rol gaat spelen in onze campagne, weet ik niet. Dan doemen er natuurlijk ook praktische problemen op: Wilders moet voortdurend worden bewaakt."