IRA stopt met gewapende strijd

Indra had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Iers Republikeins Leger (IRA) eist van al zijn leden de gewapende strijd in Noord-Ierland te staken. Dit staat in een officiële verklaring van de organisatie, die vandaag werd uitgegeven. Het opheffen van de gewapende strijd geldt vanaf vanmiddag vijf uur, Nederlandse tijd. Afgelopen maandag berichtten Engelse media al dat de IRA op korte termijn met een belangrijke verklaring zou komen.

"Alle IRA-cellen hebben de opdracht gekregen de wapens neer te leggen. Alle vrijwilligers moeten helpen bij de ontwikkeling van democratische en politieke programma's, via exclusief vreedzame middelen", aldus de verklaring. Het lijkt een einde te maken aan het al meer dan dertig jaar durende geweld in Noord-Ierland, hetgeen naar schatting aan meer dan 3300 mensen het leven heeft gekost. De IRA wordt verantwoordelijk gehouden voor 1800 slachtoffers.

De IRA vecht al sinds 1969 jaren om Noord-Ierland onafhankelijk te maken van Groot-Brittannië. De organisatie is van mening dat Noord-Ierland bij Ierland hoort. Eerder liep het "Goede-Vrijdag-akkoord", dat voorzag in een gedeeld bestuur van katholieken en protestanten in Noord-Ierland, in 1998 vast toen de IRA weigerde te ontmantelen. De IRA hoopt dat de verklaring voldoende reden is voor de Britten en de Noord-Ierse protestanten om de vredesbesprekingen te hervatten.

De organisatie wil eveneens een einde aan criminele activiteiten van IRA-leden. Het zegt de doelstellingen voortaan alleen nog via legale, politieke wegen te willen bereiken. "Wij geloven dat er nu een alternatieve weg is om de Britse heerschappij in ons land te beëindigen. "We benadrukken echter wel dat de gewapende strijd legitiem was", aldus de leiders van de IRA, die zeggen "trots" te zijn op de "historische discussie" binnen de groepering. Verscheidene media spreken inmiddels van een "historische verklaring".

De Britse premier Tony Blair noemde de verklaring vanmiddag via een woordvoerder "zeer positief". Hij prees de duidelijke oproep tot een eind aan de gewapende strijd en tot het afzien van "welke andere activiteiten dan ook". "De tweede fase is erg belangrijk", aldus de woordvoerder. Verder sprak hij de hoop uit dat "dit de dag is waar oorlog plaatsmaakt voor vrede" en noemde hij de stap van de IRA van een "ongeëvenaard kaliber".

Ook de Ierse Premier Bertie Ahern reageerde verheugd op de verklaring. In Noord-Ierland zelf waren de reacties een stuk terughoudender. Protestantse leiders reageerden sceptisch en moeten nog maar zien of de groepering zich werkelijk aan zijn belofte houdt.

-
De volledige tekst van de verklaring (Engels).