Landen komen met alternatief 'Kyoto'

De Verenigde Staten, Australië, China, Zuid-Korea en India werken aan een alternatief voor het Kyoto-verdrag. Met name de VS en Australië zijn van mening dat dit verdrag schadelijk is voor de economie.

In het verdrag van Kyoto, dat in 1997 werd opgesteld in de Japanse stad Kyoto en door honderdveertig landen is ondertekend, staat onder meer dat de industrielanden hun uitstoot van broeikasgassen, bijvoorbeeld koolstofdioxide, met gemiddeld minstens vijf procent moeten hebben verminderd. Zo moet Nederland bijvoorbeeld zes procent minder uitstoten, Luxemburg 28 procent en de VS, de grootste verontreiniger, zeven procent.

Terwijl de toenmalige vijftien lidstaten van de EU het verdrag in 2002 bekrachtigden, hebben de VS, Australië, China en India dit nooit gedaan. De Amerikaanse president George Bush vreesde voor negatieve economische gevolgen voor onder meer de olieindustrie, waarop de andere landen besloten ook niet te tekenen. "Het kost banen en is slecht voor de Australische industrie", aldus de Australische premier Howard in 2002. De VS en Australië maken er eveneens bezwaar tegen dat het verdrag geen eisen stelt aan ontwikkelingslanden. Zuid-Korea heeft het Kyoto-protocol wel ondertekend, maar lijkt hier nu dus niet meer achter te staan.

"Het verdrag van Kyoto werkt niet, het is een mislukking. We moeten op zoek naar iets dat beter werkt", aldus de Australische milieuminister Ian Campbell vandaag. Hij zei dat de betreffende vijf landen al enkele maanden in stilte aan het plan aan het werk zijn en denkt binnenkort meer details over het verdrag bekend te zullen maken. Wel is al duidelijk dat er geen percentages in zullen staan en dat de landen samen zullen gaan werken aan nieuwe energiezuinige technologieën.

Het Verdrag van Kyoto is overigens op 16 februari van dit jaar officieel in werking getreden, dit nadat Rusland het verdrag vorig jaar ondertekende. Analisten zijn echter van mening dat de overeenkomst niet bepaald goed werkt, aangezien meerdere landen waarschijnlijk ver boven het gestelde doel uit zullen komen.