Mohammed B. veroordeeld tot levenslang

De rechtbank in Amsterdam heeft Mohammed B. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. B. wordt door de rechtbank schuldig geacht aan de moord op Theo van Gogh, poging tot moord op omstanders en politieagenten, bedreiging van VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali en het verhinderen van de werkzaamheden van Hirsi Ali. De veroordeling is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Mohammed B. had de moord op Van Gogh al bekend, en heeft tevens verklaard dat hij - mocht hij weer vrijkomen - bereid zou zijn opnieuw een dergelijke moord te plegen. Ook was de 27-jarige Nederlander van Marokkaanse afkomst na onderzoek al geheel toerekeningsvatbaar verklaard. Levenslang werd derhalve al voor de veroordeling als een logische straf voor B. beschouwd.

De rechter legde in zijn vonnis de nadruk op het terroristische oogmerk waarmee de moord is begaan. Volgens de rechter had B. de intentie om de Nederlandse bevolking angst aan te jagen en fundamentele structuren te ontwrichten. Dit in ogenschouw genomen concludeerde de rechter dat het hier om een terroristische daad ging, 'wat behoort tot de ernstigste misdrijven die er bestaan'. Mohammed B. woonde zelf de uitspraak bij, alsmede de familie van Van Gogh en vele vertegenwoordigers van de (inter)nationale pers.

Met dank aan alle FOK!kers die ons dit via de nieuws-submit hebben gemeld. Een uitleg over het fenomeen levenslange gevangenisstraf valt hier te vinden.