Wetenschappers ontdekken vleesetende muis

Wetenschappers hebben op het Britse eiland Gough een bijzondere en verontrustende ontdekking gedaan. Het in de zuidelijke Atlanische oceaan gelegen eiland, dat bekend staat om zijn inmense populatie albatrossen, blijkt bewoond te worden door minstens 700.000 vleesetende muizen.

Het eiland is de broedplaats voor veel zeevogels, omdat er voorheen geen natuurlijke vijand was voor de pas geboren vogels. Toch wordt nu een groot deel van de jonge albatrossen levend opgegeten door de vleesetende muizen. Doordat de kuikens in de eerste weken het nest niet verlaten en nauwelijks worden verdedigd door hun ouders hebben de muizen een makkelijke prooi. Meerdere muizen knagen rustig aan een levende albatros, welke pas weken later op een gruwelijke wijze kan overlijden aan zijn wonden.

Door vleesetende muizen worden er nu elk jaar minder albatrossen volwassen en daalt de populatie. Geoff Hilton, een wetenschapper die verbonden is aan het Britse Koninklijke genootschap voor de bescherming van vogels, is bijzonder verbaasd door de vleesetende muizen. De muizen, die ongeveer drie keer zo groot zijn als de huismuizen zoals we die in Nederland kennen, vallen namelijk vogels aan die soms wel meer dan tien kilo wegen en tot een meter groot zijn: "Het is alsof een klein poesje een nijlpaard aanvalt".


Een aangevreten albatroskuiken


Hier is een filmpje te zien van de muizen die een Albatroskuiken aanvallen. Let op: niet geschikt voor mensen die niet tegen dierenleed kunnen.
Met dank aan Nowomowa voor het filmpje