Honderden Belgen moslim geworden in 2004

In BelgiŽ bekeren zich steeds meer mensen zich tot de islam, zo heeft Abdel Kadet van het Islamitisch Centrum in Brussel vandaag laten weten. In totaal werden vorig jaar 400 Belgen moslim, 50 meer dan in 2003. De meeste bekeerlingen zijn vrouwen, 300 in getal. Kadet zegt dat mensen erachter komen ''dat wij anders zijn dan het beeld dat de media van ons ophangen''.

Volgens Nordine Taouile, een imam die bekeerlingen in BelgiŽ begeleidt, stijgt de belangstelling voor de islam bij onze zuiderburen al enkele jaren, en is dat tevens een wereldwijd fenomeen. Taouile stelt dat de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten een keerpunt waren: ''De mensen zijn beginnen te onderzoeken en boeken lezen over de islam. En daardoor zijn ze ook in contact gekomen met de juiste informatie over de islam''.

Waarom er in BelgiŽ meer vrouwen moslim worden dan mannen is niet geheel duidelijk. ''Het is zeker niet zo dat al die vrouwen moslima worden om met een moslim te kunnen trouwen. Moslimmannen mogen vrouwen van een ander geloof trouwen'', aldus Kadet. Omgekeerd is dat overigens niet toegestaan. De motivatie van mannen die zich bekeren tot de islam heeft volgens het Islamitisch Centrum dan ook een duidelijkere oorzaak: ''Vaak ligt er een Romeo en Julia-gegeven aan de basis: de Belgische man is halsoverkop verliefd geworden op een moslimmeisje.''