Britse politie behoudt bevoegdheid te doden

Icoon Buitenlands nieuwsHet hoofd van de Londense politie, Ian Blair, heeft bekendgemaakt dat de Britse politie de bevoegdheid houdt om zelfmoordaanslagverdachten neer te schieten als dat nodig mocht zijn. Dit vertelde Blair aan Sky Television in een reactie op het doodschieten van een Braziliaanse verdachte vrijdag. De man bleek later onschuldig te zijn.

Politie in Groot-Brittannië heeft een zogenoemde shoot-to-kill-instructie waarbij er een bevoegdheid is om zelfmoordverdachten via het hoofd dood te schieten, zoals vrijdag gebeurd is. Blair benadrukte dat het juist via het hoofd moet, omdat dan de verdachte anders alsnog zijn explosieven tot ontploffing kan laten brengen.

Ian Blair zei overigens wel te "betreuren" dat het 27-jarige Braziliaanse slachtoffer Jean de Menezes is gedood. In een reactie zei hij dat de politie de "volledige verantwoordelijkheid" neemt voor "deze tragedie". Verder meldde het hoofd van de Londense politie dat er volgens hem geen reden zou zijn om aan te nemen dat de vier verdachten van de mislukte bomaanslag afgelopen donderdag Groot-Brittannië hebben verlaten.