Brazilië wil uitleg over gedode man in Londen

Icoon Buitenlands nieuwsDe regering van Brazilië wil uitleg van de Britse autoriteiten over de man die vrijdag in de Londense metro werd doodgeschoten. Gisteren bleek dat de man, een 27-jarige Braziliaan die sinds drie jaar in Londen woonde, niets met de terroristische aanslagen van doen had. De Londense politie schoot hem neer omdat men dacht met een zelfmoordterrorist te maken te hebben.

De Braziliaanse minister van buitenlandse zaken Celso Amorim is inmiddels onderweg naar Londen, waar hij persoonlijk van zijn Engelse collega Jack Straw uitleg wil krijgen. De Braziliaanse autoriteiten lieten weten geschokt te zijn en dat hun burger vermoedelijk het slachtoffer is van een 'vreselijke fout'. Een woordvoerder van de vereniging van Britse moslims (MAB) liet in een verklaring weten dat de bevolking nu bang zal zijn om de straat op te gaan en de ondergrondse te gebruiken. "Het is heel beangstigend dat mensen toestemming krijgen om mensen dood te schieten op grond van een verdenking."

De gedode man, die aanvankelijk werd beschreven als 'Zuid-Aziatisch', kwam uit een huis dat door de politie in de gaten werd gehouden. Vermoed werd dat er een link was tussen het huis en de mislukte aanslagen van afgelopen donderdag. Volgens rechereurs die hem volgden versterkten het gedrag en kleding van de man de verdenking. De politie sluit nog niet uit dat de man op een of andere manier betrokken was bij andere terroristische acties.

Volgens een getuige die de schietpartij voor zijn ogen zag gebeuren was het gezicht van de Braziliaan 'versteend van angst' op het moment dat hij een metrorijtuig in het metrostation van de zuidelijke wijk Stockwell binnenvluchtte. Bij het binnenkomen struikelde de man. Vervolgens werd hij door de politiemannen die hem op de hielen zaten met vijf schoten om het leven gebracht.