Roemeen overlijdt na zelfverbranding

Icoon Buitenlands nieuwsIn Boekarest is een 36-jarige Roemeen overleden die zichzelf op 11 juli voor het parlementsgebouw in de Roemeense hoofdstad in brand had gestoken. Vacilica Grosu was radeloos omdat hij zijn zoontje in Spanje niet mocht zien. Zijn laatste wens om vanaf zijn sterfbed telefonisch met zijn 7-jarige zoon te spreken ging niet meer in vervulling. Het kind verblijft bij zijn moeder.

Grosu kwam eerder in het nieuws toen hij zich in september vorig jaar op Den Haag CS met benzine had overgoten en zichzelf in brand wilde steken. Hij werd voordat hij tot zijn daad kon komen overmeesterd, en door een rechtbank tot drie maanden cel veroordeeld voor het dreigement. Nadat hij zijn straf had uitgezeten werd hij teruggestuurd naar RoemeniŽ.

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft steeds contact gehouden met Grosu en zijn zus. Volgens de SP'er had de man al een week met spandoeken voor het parlement gedemonstreerd om de autoriteiten te bewegen tot medewerking aan het opsporen van zijn 7-jarige zoon. Nadat hij zichzelf in brand stak liep hij brandend met een spandoek over straat. Zijn lichaam was door de actie voor 50 procent verbrand, aldus Van Bommel. Het Kamerlid is via de Roemeense ambassadeur in Nederland te weten gekomen dat Grosu's zoon bij zijn moeder in Spanje is en dat hun verblijfplaats onbekend is.

Vacilica Grosu kort nadat hij zich in brand stak
Vacilica Grosu kort nadat hij zich in brand stak