"Gebrande dvd's bedreigen videobranche"

Veel Nederlandse videotheken staan aan de afgrond omdat steeds meer consumenten zelf dvd's branden en onder hun kennissen verspreiden. Buiten deze vorm van piraterij werkt ook het slechte economische klimaat niet mee. Ook hebben de dvd/videotheken te maken met wat zij noemen oneerlijke concurrentie van winkels als Albert Heijn, die dvd's tegen spotprijzen aanbieden.

De Nederlandse Video Detaillisten Organisatie (NVDO) noemt de situatie voor veel videotheekhouders zeer zorgelijk. De omzet is ten opzichte van 2004 het eerste halfjaar al met 10 tot 20% afgenomen. De meeste schade veroorzaakt de piraterij, zowel door consumenten die zelf branden of films van internet halen, als door de georganiseerde criminaliteit. In de eerste drie maanden van 2005 nam alleen de douane al 5,5 miljoen illegale dvd-schijfjes in beslag.

De Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland), die zich bezig houdt met de opsporing van piraterij, heeft de eerste vier maanden van dit jaar 734 websites laten sluiten waarop illegale dvd's te koop werden aangeboden. Volgens BREIN is echter vooral ''de weggeefcultuur'' van dvd's een toenemende schadefactor. Consumenten doen elkaar namelijk massaal zelfgebrande kopieŽn cadeau. BREIN-woordvoerder Bart Vissers denkt dat er in 2004 zo'n 22 miljoen kopieŽn met een waarde van 114 miljoen euro geruild of weggeven zijn.

De NVDO beaamt ook het probleem voor hun branche van het kopiŽren in de privť-sfeer. Overal - sportverenigingen, bedrijfskantines, schoolpleinen en onder buren onderling - vindt een levendige handel van gebrande dvd's plaats. Bovendien worden gehuurde dvd's voor het terugbrengen vaak nog even snel gekopieerd.