Blair wil conferentie islamitisch extremisme

De Britse premier Tony Blair wil een internationale conferentie gaan beleggen over de wereldwijde aanpak van de extremistische vorm van de islam. Aan het overleg moet worden deelgenomen door landen die bezorgd zijn over door de islam geïnspireerde terreur. In het Britse Lagerhuis zei Blair dat er gezamenlijke actie moet worden ondernomen om ''een dergelijke extremistische leer uit te roeien''

Zo wil Blair op de conferentie bespreken hoe voorkomen kan worden dat op koranscholen lessen in de radicale islam gegeven worden. Vooral op nogal wat Pakistaanse koranscholen zou een radicale variant van de islam worden gedoceerd.

Database
De Britse minister Charles Clarke van Binnenlandse Zaken gaf gisteren in het Lagerhuis aan dat de regering een lijst gaat opstellen met ''onaanvaardbaar gedrag'' dat terrorisme aanmoedigt. Zo wil de regering sneller buitenlanders kunnen uitzetten die dergelijk gedrag vertonen.

Als het aan Clarke ligt worden extremistische types meteen uitgezet. Gedacht moet worden aan onder meer radicale moslimpredikers. Maar ook lieden die radicale websites beheren en opruiende teksten schrijven en publiceren, moeten er op rekenen dat ze Groot-Brittannië worden uitgegooid.

Verder gaat Groot-Brittannië een database ontwikkelen met de gegevens van extremisten van over de hele wereld. Een ieder die in deze database voorkomt zal aan een grondig onderzoek worden onderworpen voordat hij of zij Groot-Brittannië binnen mag. Iedereen die waar ook ter wereld radicale preken houdt, extremistische websites beheert of artikelen schrijft die aanzetten tot terrorisme zal in de database worden opgenomen.