Moeftie: deporteer moslimfundamentalisten

Streng in de leer zijnde Australische fundamentalistische moslims moeten worden gedeporteerd, want ze zijn niet te genezen, ze zijn ziek in hun hoofd. Deze ongekend harde taal is afkomstig van de belangrijkste moslimleider van AustraliŽ, sjeik Taj El Din Al Hilali.

Volgens de sjeik zijn dergelijke radicale fundamentalisten ''net als een ziekte als aids en je kunt hen niet genezen met een pijnstiller. Een klein aantal moslims heeft inmiddels een ziekte in hun hoofd.'' De moeftie wil AustraliŽ dan ook ontdoen van de radicale moslimelementen: haatpredikers moeten worden uitgezet.

Moefti Al-Hilali wil verder dat gematigde moslimgroepen in AustraliŽ zich veel harder inzetten om jonge moslims te beschermen tegen de ''giftige'' teksten van radicale imams. Hij wil het liefst onmiddellijk een verbod op islamitische lectuur waarin tot haat en geweld tegen het Westen wordt opgeroepen.

De uitlatingen van de sjeik zijn met gemengde gevoelens ontvangen. De controversiŽle moslimleider sjeik Mohammed Omran zegt dat dergelijke uitlatingen extremistisch op zich zijn, omdat ze de vrijheid van denken en doen in AustraliŽ bedreigen. Meer meningen staan in The World Today .