Lagere straf Fons Spooren in hoger beroep

Icoon Binnenlands nieuwsOud-PSV-directeur Fons Spooren is veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, voor het plegen van ontucht met minderjarige jongens. De oud-directeur werd door de rechtbank vrijgesproken op de aanklacht van zware mishandeling. Het Openbaar Ministerie (OM) had 27 maanden geëist.

SpoorenHet OM verklaarde dat de mishandelingpoging bestond uit het hebben van seks met minderjarige jongens, terwijl Spooren wist met HIV besmet te zijn. Om deze reden had het OM de eis van 27 maanden bij de rechter neergelegd. Dit was ook de straf die Spooren eerder opgelegd kreeg, maar hiermee was de oud-directeur het niet eens en tekende daarom hoger beroep aan.

Het hele voorval speelde tussen 2001 en 2003 in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven. Terwijl Spooren vader was van twee kinderen en getrouwd, was hij een regelmatige bezoeker van het plantsoen dat bekend staat als een ontmoetingsplaatsen voor homoseksuelen. Onder meer jonge jongens bieden daar hun lichaam aan voor seksuele diensten.

Lagere straf
Fons Spooren wist al sinds 2001 dat hij besmet was met HIV en daarom zou hij opzettelijk letsel hebben toegebracht aan de jongens met wie hij sex had. De rechtbank verklaarde dit niet bewezen. Bovendien is het privé-leven van de ex-directeur zwaar geschaad na de naar buitenkomst van de hele zaak, aldus de rechtbank. Dit omdat de media in januari naar buiten bracht dat Spooren seropositief was. Overigens waren zowel de advocaat als Spooren niet aanwezig bij de uitspraak van de rechter.