'Automobilisten willen benzineoorlog'

..zapper en dancing hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Nederlandse automobilisten zijn het zat, aldus de Telegraaf. Ze willen, middels een boycot van de grote oliemaatschappijen Esso en Shell, een benzineoorlog ontketenen. Zo hoopt men in navolging van de supermarktoorlog een prijsverlaging af te kunnen dwingen.

Met een pamflet van de actiegroep 'Benzineprijs omlaag' worden de doelstellingen duidelijk gemaakt: "Kijk hoe de acties van boze klanten uitpakten toen ze hun boodschappen niet meer bij Albert Heijn haalden. Een ware prijzenslag werd ontketend, alles werd goedkoper en Albert Heijn werd gedwongen de prijzen te verlagen." Het pamflet van de actiegroep werd het afgelopen weekeinde bij tankstations in de regio Utrecht en via internet verspreid.

De reden dat de actie van de boze automobilisten zich in eerste instantie richt op de marktleiders Shell en Esso, is omdat deze "...de prijstouwtjes in handen hebben. Als deze beide maatschappijen met hun prijs naar beneden gaan, dan moeten de overige ook volgen", aldus de redenatie van de actiegroep. De actievoerders wijzen ook naar het succes van een soortgelijke boycotactie in Canada; deze leidde volgens hen tot een prijsdaling van 12 eurocent per liter.

Woordvoerders van zowel Shell als Esso spreken overigens de verwachting uit dat een boycot niet zal aanslaan. Ze wijzen er op dat de hoge benzineprijzen vooral veroorzaakt worden door de hoge olieprijzen op de wereldhandel. Door een reeks van oorzaken, zoals de vele aanslagen in Irak, onrust in Nigeria, de toenemende vraag naar olie in China en de schade door tropische orkanen, loopt de prijs van een vat ruwe olie eerder op dan terug. En het einde daarvan lijkt nog niet in zicht.