Zware tyfoon maakt slachtoffers in Taiwan

Icoon Buitenlands nieuws In Taiwan ligt momenteel het hele openbare leven plat door de tyfoon Haitang. Gebouwen en vliegvelden zijn gesloten en treinen rijden niet meer door het natuurgeweld. Zeker 34 mensen zijn al gewond geraakt. Haitang is momenteel ingedeeld in klasse 5 op de schaal van Saffir-Simpson, wat de zwaarste klasse voor een storm is.

De Taiwanese regering had zijn inwoners de afgelopen paar dagen gevraagd alle loszittende voorwerpen vast te maken en niet naar de bergen of de kust te gaan. Honderden mensen zijn geëvacueerd voor de storm met windsnelheden van boven de 245 kilometer per uur. Vier jaar geleden werd Taiwan getroffen door de tyfoon Toraji. Er kwamen toen ongeveer 200 mensen om het leven.

Naar verwachting komt Haitang dinsdag aan bij het vaste land van China, waar het nu al noodweer is. De Chinese autoriteiten hebben 660.000 mensen geëvacueerd. Het kustgebied dat getroffen gaat worden werd vorig jaar ook al getroffen door de zware tyfoon Rananim. De wederopbouw na de storm, waarbij zeker 164 mensen om het leven kwamen, 1800 mensen gewond raakten en voor miljarden schade werd aangericht, was nog in volle gang.


Haitang hing vanochtend recht boven Taiwan - foto US Navy

Een tyfoon is overigens bijna hetzelfde als een orkaan, alleen de plaats verschilt. Een tyfoon komt voor in het westelijke deel van de Stille Oceaan, terwijl orkanen de oostelijke Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan teisteren. Op dit moment woedt in Mexico en omgeving de zware orkaan Emily, die al zeker acht levens heeft geeist in Jamaica, Mexico en Grenada.


Een infraroodopname van Emily van vanochtend - foto NOAA

-
Zie ook dit topic op het forum.