Fatwa van Britse soennitische moslims tegen aanslagen

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

De Soennitische Raad in Groot-Brittannië, die de grootste groep Britse soennitische moslims vertegenwoordigt, heeft gisteren een fatwa uitgevaardigd tegen terreuraanslagen zoals die in Londen zijn gepleegd. Moefti Muhammad Gul Rehman Qadri, de voorzitter van de raad, zei dat wat in Londen is gebeurd kan worden beschouwd als heiligschennis.

De fatwa stelt: ''Ongeacht de wreedheden die worden begaan in Palestina en Irak, is er geen islamitische rechtvaardiging voor de aanslagen in Londen.'' De aanslagen en degenen ''die deze jongeren hebben opgehitst omwille van hun eigen verwrongen ideologie'' worden door de fatwa scherp veroordeeld. Khalid Mahmood, lid van zowel de moslimraad als het Lagerhuis, noemde het de plicht van iedere moslim om zich tegen zelfmoordaanslagen uit te spreken.

Bijna 80% van alle moslims, ook die in het Westen leven, zijn soennitisch. Een fatwa is een oordeel van de hoogste moslimgeleerden, gebaseerd op interpretatie van de koran en de sunna (de overlevering van uitspraken van de profeet Mohammed).

Bezorgd
Afgelopen weekend sprak de Britse minister van defensie John Reid zijn bezorgdheid uit over de rol van koranscholen in Pakistan, de zogenoemde madrassa's. Volgens hem zijn deze scholen een belangrijke bron van internationale instabiliteit en dragen ze in grote mate bij aan de toename van terroristische activiteiten. Eén van de vier vermoedelijke daders, de 22-jarige Shahzad Tanweer, zou tijdens een verblijf in Pakistan twee van zulke scholen hebben bezocht.