Afgewezen asielzoeker zit zeven jaar in cel

KRIBBET had ons via de nieuws-submit te melden:

Een afgewezen asielzoeker in Australië, die niet naar huis kon omdat hem een paspoort uit het land van herkomst werd geweigerd, is zondag vrijgelaten nadat hij liefst zeven jaar in afwachting van z'n uitwijzing in een gevangeniscel heeft moeten doorbrengen. De asielzoeker in kwestie, de inmiddels 31-jarige Peter Qasim, is naar eigen zeggen afkomstig uit de Indiase deelstaat Kashmir, waar al jaren lang een burgeroorlog woedt tussen Hindoestanen en Moslimseperatisten die een eigen staat nastreven. Qasim kreeg zeven jaar terug te horen dat de Australische autoriteiten zijn asielverzoek hadden afgewezen. Omdat India hem vervolgens niet wilde toelaten, kon hij niet het land worden uitgezet, waarop besloten werd dat de man het moment van z'n uitzetting dan maar in een gevangeniscel moest afwachten.

Nadat de man een maand geleden wegens depressiviteit in een psychiatrisch ziekenhuis werd opgenomen, kwam er aandacht voor z'n zaak in de media. De politieke oppositie ijverde voor een humanere oplossing voor de situatie en boekte succes; hij mag nu als vrij man in Australië blijven tot er een land is gevonden dat hem wel wil opnemen. Een familie uit Adelaide heeft inmiddels aangeboden om Qasim in huis te nemen.

Mensenrechtenactivisten en tegenstanders van het strenge Australische asielbeleid zijn van mening dat deze zaak een duidelijk voorbeeld is van hoe onmenselijk en onrechtvaardig asielzoekers in Australië worden behandeld. Ofschoon het niet ongebruikelijk is dat afgewezen asielzoekers in Australië hun uitzetting in de cel moeten afwachten, heeft niemand er zo lang in hechtenis gezeten zonder ooit voor een strafbaar feit veroordeeld te zijn als Qasim.

De oppositionele Labourpartij heeft de conservatieve Australische regering opgeroepen om Qasim een permanente verblijfsvergunning te geven. "Ze kunnen een man die zeven jaar in hechtenis heeft gezeten zonder dat hij ook maar iets verkeerd heeft gedaan, behalve dan dat hij Australiër wilde worden, best enige bestaanszekerheid bieden", verklaarde Labour-woordvoerder Tony Burke. Labour vindt vooralsnog alleen steun bij de Groenen.

Qasim zei zelf over z'n tijd als gevangene dat hij het vooral heel erg vond om niet te weten wanneer hij zou vrijkomen.