Jongens onder schot voor balletjespistool

Icoon Binnenlands nieuwsDrie jonge Almeerders kregen vrijdagavond een heus arrestatieteam van de politie op hun nek. De jongens van 13, 14 en 15 jaar waren even daarvoor door verschillende getuigen gezien terwijl ze met een vuurwapen aan het zwaaien waren. Agenten in kogelwerende vesten waren vervolgens snel ter plaatse.

De drie tieners werden onder schot gehouden en gedwongen op de buik te gaan liggen. Nadat ze geboeid waren werd het wapen afgepakt. Het bleek niet om een echt vuurwapen te gaan, maar om een gasdrukpistool waarmee plastic bolletjes kunnen worden afgeschoten. Omdat ze niet van echt te onderscheiden zijn, zijn deze zogeheten balletjespistolen in Nederland verboden. Bovendien kun je met een dergelijk wapen iemand ernstig verwonden.

De jongens konden na verhoor door hun ouders worden opgehaald op het politiebureau. De 14-jarige eigenaar van het gasdrukpistool kreeg een procesverbaal, en deed vrijwillig afstand van het wapen. Onlangs werd ook in het Noordhollandse Bovenkarspel een tiener met een niet van echt te onderscheiden nepwapen door een arrestatieteam overmeesterd. De 'speelgoedpistolen' zijn in Zuid-Europese vakantielanden als Spanje, Frankrijk en Portugal volop en legaal te verkrijgen.

Een niet van echt te onderscheiden neppistool
Een niet van echt te onderscheiden neppistool