Oom zelfmoorddader verdedigt zijn neef

De oom van de 22-jarige Shahzad Tanweer, één van de Britse zelfmoordenaars van Pakistaanse origine die zichzelf vorige week in een metrotrein in Londen opblies, heeft gezegd dat zijn neef zichzelf opgeofferd heeft. In een interview met de Britse zondagkrant The News of the World zegt oom Bashir Ahmed dat deze daad van zijn neef nog geen terrorist maakt.

Oom Ahmed noemt de zelfmoorddaders ''wanhopige mensen'' die ''niet krijgen wat hen toekomt.'' Doordat ze kunnen zien ''dat hun broeders onderbedeeld zijn'' wenden ze zich volgens hem ''tot extreme maatregelen.'' Shahzad Tanweer heeft volgens zijn oom ''nu zijn naam gevestigd in de wereld. De moslims noemen het een opoffering, de Europeanen noemen hem een terrorist''.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen ligt bij de Britse premier Tony Blair en de Amerikaanse president George Bush, zo beweert Ahmed. Doelend op de oorlog in Irak, de situatie in het Midden-Oosten en de manier waarop gevangenen in Guantanamo Bay worden behandeld, voorspelt hij dat er nog meer bloedige aanslagen zullen volgen.

Basir Ahmed, die al 44 jaar in Groot-Brittannië woont werd afgelopen vrijdag op straat aangevallen door een skinhead. De ouders van zelfmoordenaar Tanweer staan onder politiebescherming. Ahmed denkt dat ze moeten verhuizen, wellicht terug naar Pakistan.

Deelneming
De familie van Mohammed Sidique Khan, één van de andere zelfmoorddaders, bood juist gisteren haar condoleances aan jegens de nabestaanden van de slachtoffers. In een verklaring riep die familie een ieder die informatie heeft over de aanslagen op om onmiddellijk naar de politie te gaan, zodat de terreurnetwerken ontmaskerd kunnen worden. Zo kan volgens hen worden voorkomen dat andere jonge moslims worden voorbereid om dergelijke terreurdaden te doen.


Shahzad Tanweer en oom Basir Ahmed (rechts)