Grieken zijn dronken reltoeristen beu

Icoon Algemeen nieuwsGriekenland wil deze zomer keihard gaan optreden tegen jonge vakantiegangers die zich misdragen in populaire toeristenoorden. De reltoeristen riskeren hoge boetes of gevangenisstraf als ze gillend of met drank in de hand over straat gaan. Hotels, bars en discotheken die tot vroeg in de ochtend drank aan jongeren blijven schenken worden streng vervolgd en kunnen bij herhaling zelfs gesloten worden.

"Met deze maatregelen hopen de autoriteiten de overlast voor toeristen die zich wél gedragen tot een minimum te beperken", stelt een woordvoerder van het Grieks verkeersbureau. Tot dusver waren het echter vooral Engelse jongeren die zich misdroegen. Hij is overigens niet voor het eerst dat jonge rellende dronken toeristen hun verblijf in het vakantieland in een cel mogen voortzetten.

Uit cijfers van reisorganisatie GoGo Tours blijkt dat de badplaats Chersonissos op het Griekse eiland Kreta met stip op één staat in de lijst van populairste vakantiebestemmingen onder Nederlandse jongeren. Het toeristenoord blijft met 16,4 procent van alle boekingen het Turkse Marmaris en het Spaanse Lloret de Mar ver voor. In 2004 werd de topdrie nog bezet door enkel Spaanse badplaatsen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat bij voorbaat weten geen wonderen te kunnen verrichten voor jongeren die tijdens hun vakantie in de cel belanden. "Ze doen er verstandig aan de Nederlandse ambassade in te lichten. Maar dat wil niet zeggen dat een knip met de vingers van de ambassadeur genoeg is om hen vrij te krijgen", aldus een woordvoerder.