Rechter verwerpt klacht tegen Michael Moore

Icoon Media nieuwsEen rechter in Detroit heeft een aanklacht van James Nichols tegen filmmaker Michael Moore verworpen. Nichols is de broer van Terry Nichols, de man die medeschuldig is aan de aanslag in Oklahoma City in 1995 en daarvoor een straf kreeg van twee keer levenslang. James Nichols werd door Moore in de film 'Bowling for Columbine' geïnterviewd.

Volgens Nichols is de wijze waarop hij en zijn broer werden neergezet door Moore beledigend en misleidend. De film uit 2002 zou daarnaast zijn privacy hebben aangetast en hem emotionele stress hebben bezorgd. De rechter concludeerde echter tot grote tevredenheid van de filmmaker dat de weergave van de Nichols-broers in 'Bowling for Columbine' feitelijk en reëel is. Moore ging in de documentaire-film op bezoek bij Nichols, die openlijk antwoord gaf op de vragen van de filmmaker.

James Nichols werd na de aanslag op het Alfred P. Murrah Federal Building, waarbij 168 personen de dood vonden, zelf ook verdacht van medeplichtigheid. Hij werd later vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Timothy McVeigh, het brein achter de aanslag, kreeg de doodstraf opgelegd en is in 2002 geëxecuteerd.

James Nichols en Michael Moore
Bowling for Columbine: James Nichols (links) en Michael Moore