Aanslag op toeristenbusje in Turkse badplaats

NaZa had ons via de nieuws-submit te melden:

Er heeft zich wederom een ontploffing voorgedaan in een Turkse badplaats. Een kleine bus explodeerde in de toeristenplaats Kusadasi, waar ook veel Nederlanders verblijven. Er zouden zeker vier doden zijn gevallen en vijftien gewonden, van wie een aantal ernstig. Onder de gewonden bevinden zich volgens het Turkse persbureau AnatoliŽ zeker vijf Britse toeristen.

De politie onderzoekt of de ontploffing van vandaag een zelfmoordaanslag betreft. Het busje dat de lucht in vloog werd gebruikt om toeristen te vervoeren. Verschillende bronnen zeggen overigens dat de explosie plaatsvond toen het toeristenbusje langs een monument voor Kemal AtatŁrk reed, de grondlegger van het moderne Turkije.

Vorige week ontplofte in Cesme, een ander toeristenoord aan de Turkse westkust, een bom waardoor twintig mensen gewond raakten. Die aanslag werd opgeŽist door extremistische Koerden, die streven naar een autonome staat. De aanslag van vandaag is nog niet opgeŽist. Premier Erdogan sprak al wel meteen van een terreuraanslag, zonder iemand te beschuldigen.

Update 18:26
Inmiddels is duidelijk dat het inderdaad om een zelfmoordaanslag gaat. De dader is mogelijk een 17-jarige vrouw, die zichzelf en het busje waar ze inzat vermoedelijk opblies met C4-explosieven.

In totaal vonden 5 mensen de dood, onder wie een Britse en een Ierse toeriste. Onder de gewonden bevinden zich zes Britten. Drie van hen zijn er slecht aan toe. Het opgeblazen vervoermiddel werd gebruikt als pendelbusje voor toeristen tussen het centrum van de plaats en het strand.

Vooralsnog is de aanslag niet opgeŽist.