Elektronische iCat komt mens gezelschap houden

Elektronicagigant Philips hoopt met zijn nieuwste uitvinding de markt te veroveren: de iCat. Deze elektronische assistent of 'slim gezelschap' zou de afstandbediening uit alle huishoudens moeten verdrijven, zo hoopt Philips.

De iCat is een robotkatje van 38 centimeter lang met verschillende functies. Zo kan hij bijvoorbeeld muziek en films selecteren op een LCD scherm, afspraken maken en het weerbericht voorlezen. Meer dan een afstandsbediening, aldus Philips.


Bijzonder is dat de iCat lijkt te 'leven'. Dertien servomotertjes zorgen ervoor dat verschillende delen van het gezicht kunnen bewegen, zoals wenkbrauwen, lippen, oogleden en mond. Hierdoor kan het robotkatje zijn gezichtsuitdrukking veranderen naar blij, verbaasd, boos en ook verdrietig.

Tevens is er een camera bevestigd op het hoofd van dit gezelschapsdier, waarmee hij objecten en gezichten kan herkennen. De pootjes zijn uitgerust met een microfoon voor spraakherkenning, het opnemen van geluid en het bepalen van de geluidsbron. En af en toe moeten de eigenaren hun elektronische huisdier wel een aai over de bol geven. In de pootjes en oren zitten namelijk gevoelssensoren.

De liefhebbers zullen wel nog even moeten wachten op hun nieuwe assistent. De iCat werkt nog niet optimaal, zo bleek tijdens een aantal demonstraties. Het dier luistert niet altijd even goed. Overigens kan dat ook aan zijn gemoedstoestand hebben gelegen, welke af is te lezen aan de gekleurde LEDs in zijn oren. Daaraan is te zien of het diertje een luisterend oor biedt, druk aan het werk is, wakker is of slaapt.