Polanski mag via videoverbinding in rechtszaal zijn

Icoon Showbiz nieuws De Franse regisseur Roman Polanski mag van het Britse hooggerechtshof per videoverbinding aanwezig zijn bij een door hem aangespannen rechtszaak. Polanski wil niet naar Groot-BrittanniŽ komen voor de rechtszaak tegen het Britse blad Vanity Fair, omdat hij dan waarschijnlijk wordt opgepakt en uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De 72-jarige Polanski wordt in de Verenigde Staten nog altijd gezocht wegens het seksueel misbruiken van een minderjarig meisje. In 1977 werd hij daarvoor gearresteerd, waarna hij bekende seks met het 13-jarige meisje gehad te hebben. Toen hij op borgtocht vrijkwam vluchtte hij naar zijn geboorteland Frankrijk, waar hij niet uitgeleverd kan worden.

De rechtszaak tegen Vanity Fair heeft betrekking op een artikel uit 2002, waarin het blad Polanski er van beschuldigd met een vrouw geflirt te hebben terwijl hij onderweg was naar de begrafenis van zijn vermoorde vrouw. Volgens de regisseur slaat dit echter helemaal nergens op.

Polanski is onder andere bekend van zijn film The Pianist, waar hij in 2003 zelfs een Oscar voor beste regisseur voor in ontvangst mocht nemen. Hij kon toen ook al niet persoonlijk bij de uitreiking in de Verenigde Staten aanwezig zijn vanwege de tegen hem lopende aanklacht.


Oscarwinnaar Roman Polanski, hier op archiefbeeld