Mitterrand gaf opdracht aanslag Rainbow Warrior

Messlier had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit nieuwe informatie waar de Franse krant Le Monde de hand op heeft weten te leggen, blijkt dat de toenmalig Franse president François Mitterrand in 1985 expliciet toestemming heeft gegeven voor de aanslag op de Rainbow Warrior. Het vlaggenschip van Greenpeace zonk in de haven van Auckland, Nieuw-Zeeland, nadat er twee explosieven bij het schip tot ontploffing waren gebracht. Tot nu toe veronderstelde men dat Mitterand op de hoogte was van de aanslagen, maar nu is ook duidelijk geworden dat hij er expliciet toestemming voor heeft gegeven.

Bij de aanslag op het schip werd een groot gat in de romp van het schip geslagen waardoor de Rainbow Warrior snel zonk. Bij de aanslag kwam de Nederlands-Portugese fotograaf Fernando Pereira om het leven toen hij probeerde zijn fotomateriaal te redden uit zijn cabine. De Rainbow Warrior raakte onherstelbaar beschadigd en ligt nu als blijvend monument op de zeebodem in Matauri Bay.

Uit het door Le Monde gepubliceerde rapport van 23 pagina's, opgesteld door admiraal Pierre Lacoste, blijkt onder meer dat hij met Mitterrand op 15 mei 1985 in het Elysée een ontmoeting had. "Ik vroeg de president of hij me toeliet het neutralisatieproject dat ik had uitgewerkt op vraag van (minister van Defensie Charles) Hernu, in werking te zetten. Hij heeft me de toestemming gegeven, melding makend van het belang dat hij hechtte aan de kernproeven".

In 1985 was Lacoste chef van de Franse geheime dienst. De actie werd uitgevoerd omdat de Fransen van plan waren kernproeven uit te voeren in Mururoa. De Rainbow Warrior lag in Nieuw Zeeland om hiertegen te protesteren. Parijs probeerde door de aanslag deze protestacties te verhinderen.

Op 10 juli 1985 plaatsten agenten van de Franse geheime dienst explosieven die vervolgens tot ontploffing werden gebracht. Beide agenten werden na de aanslag gearresteerd en tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Na korte tijd mocht het tweetal echter Nieuw-Zeeland voor Frankrijk verruilen waar ze als helden werden binnengehaald. Hier kwamen de twee na een kort en licht huisarrest weer vrij.