Lancering spaceshuttle uitgesteld

Icoon Buitenlands nieuwsDe lancering van de spaceshuttle Discovery is vandaag ruim twee uur voor de start afgeblazen om technische redenen. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontdekten ingenieurs problemen met een waterstofsensor die het brandstofniveau in de tanks "meet". Er wordt vandaag in ieder geval niet meer gestart; wanneer wel wordt nog officieel door NASA bekend gemaakt.

De astronauten die mee zouden gaan zaten al ongeveer een uur in de spaceshuttle die om 21.51 uur Nederlandse tijd moest lanceren. Het zou de eerst vlucht met een ruimteveer zijn geweest sinds het ongeluk met de spaceshuttle Colombia begin 2003, waarbij alle zeven astronauten om het leven kwamen.

Het is niet het eerste technische probleem voor de te lanceren spaceshuttle. Afgelopen dinsdag viel een plastic en schuimrubberen afdekking van een raam naar beneden, op één van de twee manouvreringssystemen die het ruimteveer wendbaar maken. Enkele hittewerende tegels raakten hierdoor beschadigd maar de schade kon snel hersteld worden. Het weer had vandaag ook nog voor oponthoud kunnen zorgen; voor vandaag waren in het gebied rond Cape Canaveral stormen voorspeld die de lancering konden vertragen.


De spaceshuttle Discovery


Dit bericht is door vele FOK!kers gesubmit, waarvoor onze dank!