Grootste booreiland ter wereld zinkt mogelijk

Icoon Buitenlands nieuwsHet grootste "offshore-olieplatform" van de wereld heeft ernstige schade opgelopen door de tropische storm Dennis. Het platform hangt nu zo scheef dat men bang is dat het eiland zal zinken. Thunderhorse, de naam van het eiland, wordt voor 75 procent beheerd door oliemaatschappij BP en kost ruim een miljard dollar.

Het platform zou pas in 2007 beginnenThunderhorse met het boren naar olie, en zou per dag zo'n 250.000 vaten olie naar boven moeten kunnen pompen. Het eiland weegt zo'n 50.000 ton en ligt in de Golf van Mexico. Daar waar het eiland staat is de zee zo'n twee kilometer diep. De zorgen voor een eventuele zinking zijn ontstaan omdat in 2001, het toentertijd grootste booreiland, binnen een week, naar de bodem zonk na een explosie. Dat eiland hing slechts een fractie schever dan Thunderhorse op dit moment.

Het eiland wordt op zijn plaats gehouden door zestien ankers die vastgeketend liggen aan de zeebodem. Het eiland is verbonden aan negen oliebronnen en dit aantal zou mogelijk oplopen tot 25. Dit is ongeveer negen procent van de totale olie- en gasproductie in de Golf van Mexico. Het is goed voor een kwart van de productie van de Verenigde Staten.

Afgelopen vrijdag werden alle werknemers van Thunderhorse geŰvacueerd uit voorzorg voor de aankomende storm Dennis. Vandaag kwamen zij terug voor het opnemen van de schade en het zoveel mogelijk repareren van het eiland. Dit omdat er een nieuwe storm, Emily, op komst is.