Amsterdammer (17) gepakt met bom

neegij en Rygar hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Maandag is in het kader van het onderzoek naar terreurgroep 'de Hofstadgroep' in Amsterdam een 17-jarige jongen aangehouden. In zijn woning (het ouderlijk huis van de jongen) trof de Nationale Recherche een zelfgemaakte bom aan. De tiener wordt niet beschouwd als lid van de Hofstadgroep.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat uit voorlopig onderzoek blijkt dat de bom ''potentieel gevaarlijk'' was. Het explosief bestond uit ''een omwikkelde kartonnen staaf met kruit, kleine kogeltjes en een ontstekingsmechanisme.'' Het projectiel wordt momenteel onderzocht door experts van het Nederlands Forensisch Instituut.

De knaap, die de bom op zijn kamer had verborgen, was al enige tijd radicalistisch actief op internet. Onder pseudoniem liet hij daar blijken een aanhanger te zijn van extremistisch islamitisch gedachtegoed. Hij beheerde enkele zogeheten MSN-groepen waarop bedreigende teksten, filmpjes en beelden waren geplaatst. Via die sites kwam justitie hem op het spoor.

Morgen wordt de jonge bombezitter voorgeleid aan de kinderrechter.

Update 13:17
De jongen had het voorzien op Kamerlid Geert Wilders, is zojuist bekend gemaakt. Dat is gebleken uit afgeluisterde telefoongesprekken. Hij zou Wilders ook al eerder via internet hebben bedreigd.

De ouders van de jongen zijn van Britse en Nederlandse afkomst. De knaap zou volgens berichten op zijn 14e tot de islam zijn bekeerd, waarna hij in rap tempo radicaliseerde.