Agent voor rechter na doodschieten inbreker

Vince_Taylor had ons via de nieuws-submit te melden:

De rechtbank in Amsterdam zal zich komende donderdag buigen over de zaak waarin een agent terechtstaat die op 11 december 2001 in Amsterdam een man doodschoot. Na een achtervolging schoot politieman W.S. de man dood nadat deze hem aanviel. In eerste instantie besloot het Openbaar Ministerie (OM) de agent niet te vervolgen, het gerechtshof vond echter dat S. toch voor de rechter moet verschijnen.

Justitie meent dat agent S. niet zal worden veroordeeld. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij een beroep doen op een van de strafuitsluitingsgronden. De man zou hebben gehandeld uit noodweer of zelfbescherming. Hoewel het middel niet proportioneel was ten opzichte van het doel, zou dat te rechtvaardigen zijn. Op verzoek van de broer van het slachtoffer boog het gerechtshof in Amsterdam zich vorig jaar nog eens over de zaak, waarna het gerechtshof besloot dat er alsnog vervolgd moest worden.

Het slachtoffer was samen met een andere inbreker betrokken bij een poging tot inbraak in een kledingzaak aan het Bijlmerplein. Toen agent S. met een collega bij de winkel aankwamen, sloegen de inbrekers op de vlucht met een scooter waarop de achtervolging werd ingezet. Op de Arenaboulevard slaagden de agenten erin de scooter klem te rijden tegen een hek.

S.' collega ging achter de passagier van de scooter aan en S. ontfermde zich over de bestuurder die met zijn been onder de scooter lag. Toen hij de inbreker wilde arresteren, verzette deze zich hevig. Volgens S. sloeg de man een arm om zijn nek, waarop zijn adem stokte. Hij wist zich vervolgens enigszins los te wrikken en pakte daarop zijn pistool. De agent schoot twee keer in de linkerzijde van de borst, waarop de man overleed.

Een woordvoerder van de Nederlandse Politiebond NPB vindt het "typisch" dat de agent toch nog voor de rechter moet verschijnen. "Hoewel ik het dossier niet volledig ken, denk ik dat een soortgelijk schietincident zelden voorkomt", aldus de zegsman. "Ik kan niet zeggen of de agent een te zwaar middel heeft gebruikt, maar voor hem is de zaak zeker spannend."