Grotere pakkans verkeersovertreders door kliklijn

Icoon Binnenlands nieuwsDe kans om gepakt te worden voor te hard rijden, rechts inhalen of andere verkeersovertredingen gaat drastisch omhoog nu het Korps Landelijke Politie Diensten vanaf vandaag een telefoonnummer in gebruik heeft genomen waarop politiemensen buiten dienst kentekens van verkeersovertreders kunnen melden. De daaraan gekoppelde bekeuring wordt vervolgens naar het huisadres van de kentekenhouders verstuurd.

"We hebben er 2600 paar ogen bij", zei KLPD-woordvoerder F. Zuiderhoek. "Op dit moment zien we te weinig en krijgen we veel klachten van andere weggebruikers over asociaal rijgedrag." De kliklijn gaat officieel Meldpunt Asociaal Verkeersgedrag heten. De KLPD hoopt door de kliklijn een "stroom aan bonnen te kunnen uitdelen." "Zodat mensen zich thuis achter de oren krabben dat ze zonder de politie gezien te hebben, toch een boete krijgen."


PolitieAl eerder bleek het succes van dergelijke kliklijnen bij andere politiekorpsen. "Wij nemen ook deel aan het woon- en werkverkeer en zien zat. Nu kunnen we de gegevens doorgegeven aan dit meldpunt." Op de kliklijn kunnen duidelijk te registreren overtredingen worden gemeld zoals: te hard rijden, rechts inhalen, het negeren van een inhaalverbod door vrachtwagens en het over de vluchtstrook inhalen van de file. Voor de variant bumperkleven is geavanceerdere techniek nodig om afstanden te meten.