Amerikaan eist recht op dronkenschap thuis

Icoon opmerkelijk nieuwsEen 25-jarige Amerikaan, die gearresteerd werd wegens dronkenschap op een feest bij een vriend thuis, heeft een rechtszaak aangespannen. Eric Laverriere uit de staat Maine vindt dat hij het constitutionele recht heeft dronken te zijn in een privé-omgeving mits hij de openbare orde niet verstoort. De man vindt dat hij ten onrechte negen uur in hechtenis heeft gezeten.

"Mensen zouden toch in hun eigen huis moeten kunnen drinken. Dat is het mooie van dit vrije land", stelt Laverriere. Volgens Leonard Kesten, een advocaat die geregeld politiekorpsen bijstaat, ligt de kwestie echter gecompliceerder. Laverriere zou opgepakt zijn op basis van de Wet Beschermende Hechtenis. Deze wet stelt agenten in staat mensen tot twaalf uur lang tegen hun wil op te sluiten als zij dronken zijn en een gevaar vormen voor zichzelf of anderen.

Volgens Kesten houdt de wet zelfs in dat politieagenten verplicht zijn mensen in dat geval aan te houden. In het verleden zijn politieagenten namelijk wel eens aangeklaagd omdat ze nalieten een beschonken persoon te arresteren die later overleed aan een alcoholvergiftiging of een die met fatale gevolgen een aanrijding veroorzaakte.