Weisglas wil minder nieuwe Kamerleden

Frans WeisglasParlementsvoorzitter Frans Weisglas vindt dat politieke partijen niet te veel nieuwe kandidaat-Kamerleden moeten zetten. Dat benadrukte de VVD'er in een interview op Radio 1. Weisglas, die hoopt op meer regelmaat, wil bovendien dat Kamerleden ten minste vier jaar in het parlement blijven.

"Ik heb de partijvoorzitters gevraagd bij de verkiezingen in 2007 niet weer de hele lijst te vernieuwen", vertelde Weisglas. Hij zegt een gewillig oor te hebben gevonden bij de voorzitters. Sinds de verkiezingen in 2002 hebben ongeveer tachtig nieuwe parlementariërs hun entree gemaakt in de Kamer. Daarbij vindt Weisglas het 'extra jammer' dat een aantal nieuwe leden hun zetel al snel weer inruilde voor bijvoorbeeld een burgemeesterschap.

Weisglas doelde onder meer op VVD'er Laetitia Griffith, inmiddels wethouder in Amsterdam, en CDA'er Hubert Bruls, die recent aankondigde burgemeester van Venlo te gaan worden. Beide politici kwamen na de verkiezingen van januari 2003 in de Kamer, net als elf andere politici die inmiddels afscheid hebben genomen. "Terwijl Tweede-Kamerlid het hoogste politieke ambt is", zo stelt Weisglas.