Dennis eist levens en stevent op VS af

Melch had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws De orkaan Dennis heeft zaterdagochtend voor veel verwoesting gezorgd in Cuba. Zeker tien mensen kwamen om het leven, waaronder twee kinderen. In het hele Caribisch gebied en in de Amerikaanse staat Florida zijn honderdduizenden mensen op de vlucht voor het natuurgeweld. Eerder kostte Dennis in Ha´ti al vijf levens.

In Cuba waren naar schatting 700.000 mensen geŰvacueerd. Nu het ergste daar voorbij is, kunnen mensen langzaam terugkeren naar hun huizen om te beginnen met de herstelwerkzaamheden. Het omstreden Amerikaanse gevangenenkamp Guantßnamo Bay op Cuba hoefde uiteindelijk niet geŰvacueerd te worden.

Naar verwachting zal Dennis, die nu nog windsnelheden tot 240 kilometer per uur bereikt, een klein beetje in kracht afnemen alvorens vanmiddag of vanavond de kust van de Verenigde Staten te raken. Waarschijnlijk komt de orkaan ergens tussen Florida en Louisiana aan land. In Florida is inmiddels preventief de noodsituatie uitgeroepen, en zijn de meeste zuidwestelijke delen van de staat ontruimd.

Dennis is de vierde tropische storm in het Caribisch gebied van dit jaar. Normaal gesproken is het risico op tropische stormen en op orkanen het grootst in augustus, september en oktober. De naamgeving van tropische stormen in de regio is overigens op alfabet, met afwisselend een meisjes- en een jongensnaam. Om de zes jaar worden dezelfde namen herhaald, tenzij een orkaan heel veel schade heeft veroorzaakt waardoor de naam verbonden is aan ÚÚn speciale orkaan. Er wordt dan door een speciale commissie een nieuwe naam gekozen.


Dennis heeft in het Caribisch gebied al veel schade aangericht