Nederlandse bus verongelukt in Frankrijk

macromarkt.nl en een anonieme Fok!ker hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Ter hoogte van de plaats Bessan in Frankrijk zijn er twee mensen om het leven gekomen en 66 mensen gewond geraakt doordat hun bus een ongeluk kreeg. De prefectuur van Montpellier meldt dat een 40-jarige Nederlander en een 12-jarig Belgisch kind de twee overledenen zijn. De bus van de Nederlandse maatschappij Solmar Tours verongelukte op de A9 rond 04.30 uur. Mensen worden geadviseerd om te rijden.

Wat er precies gebeurd is is nog niet helemaal duidelijk maar waarschijnlijk moest de touringcar uitwijken. Hij belandde daarbij op de zijkant. De chauffeur wordt verhoord omdat hij in slaap zou zijn gevallen.

De bus, met 69 toeristen aan boord, had de plaatsen Malgrat de Mar en Callella aan de Spaanse Costa Brava als eindbestemming. Er bevonden zich zowel jongeren als ouderen aan boord. Naast de snelweg is tijdelijk een noodhospitaal ingericht om de gewonden snel te kunnen verzorgen. Een deel van de gewonden kon al worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Thuisblijvers kunnen bellen met een speciaal telefoonnummer om informatie te krijgen over het ongeval. Het nummer is 020-5618888.

Update 11.46 uur
Inmiddels het duidelijk geworden dat zeventien van de gewonden er ernstig aan toe zijn, waarvan er ongeveer twaalf nog in levensgevaar verkeren. De andere passagiers verkeren bijna allemaal in shock. Langs de kant van de weg is een veldhospitaal opgebouwd en er zijn twee helikopters ingezet om gewonden naar nabije ziekenhuizen te vervoeren.

De chauffeur werd zaterdagochtend door de Franse politie aangehouden op verdenking van dood door schuld, omdat hij in slaap gevallen zou zijn. R. Engelen, directeur van Solmar Tours, spreekt dit echter met klem tegen. Volgens hem is dit 'onmogelijk', omdat de twee chauffeurs elkaar net 20 minuten eerder hadden afgewisseld, en de rijdende chauffeur dus nog fris achter het stuur zat.

De chauffeur zelf heeft volgens Engelen inmiddels een verklaring afgelegd bij zijn busbedrijf. "De chauffeur heeft tegen zijn baas verklaard dat hij moest uitwijken voor een personenauto die een gekke manoeuvre maakte."

Update 19.08 uur
De alarmcentrale Mondial Assistance meldt dat in Montpellier een vliegtuig voor hen klaar staat dat hun naar huis kan brengen. Het is nog niet geheel zeker dat alle passagiers mee terug gaan. Sommige toeristen willen hun reis naar de Costa Brava door laten gaan. In overleg met Solmar zal de alarmcentrale bepalen wat ze voor hen kunnen regelen.


De bus raakte door nog onbekende redenen van de weg


Franse reddingswerkers dragen een slachtoffer weg