'Spreidingsbeleid Rotterdam discriminerend'

Het spreidingsbeleid dat de gemeente Rotterdam voorstaat is illegaal. Volgens de commissie Gelijke Behandeling werkt zulk beleid discriminatie in de hand en is het daarom in strijd met de grondwet. Het regioplatform Maaskoepel Rotterdam had de commissie om een standpunt gevraagd.

Rotterdam heeft om de grote sociale problemen in negen probleemwijken aan te pakken, ingesteld dat mensen met een minimuminkomen van de woningmarkt zijn uitgesloten. Wie zich er wil vestigen moet minstens 120% van het minimumloon verdienen. De maatregel draaide als proef. Maar volgens de commissie is het experimentele huisvestingsbeleid van de gemeente strijdig met het verbod van onderscheid op grond van ras, nationaliteit en geslacht. ''Het vasthouden en aantrekken van kansrijken en het beheersen van de instroom van kansarmen benadeelt de als kansarm bestempelde mensen, zoals bijstandsmoeders en niet-westerse allochtonen'', aldus de commissie.

De uitspraak van de commissie is een tegenvaller voor het kabinet dat er een landelijk beleid van wilde maken. Dit om probleemwijken te kunnen aanpakken. De regering wilde daarom eerst weten hoe de commissie er over dacht. Volgens de commissie is uit gesprekken met deskundigen en betrokkenen gebleken dat er goede alternatieven zijn om dergelijke problemen op te lossen.

Een uitspraak van de commissie heeft geen juridische binding. Het dient slechts als 'dringend' advies.