Nationale Alliantie klaagt over GeenStijl

De Nationale Alliantie (NA) heeft bij de politie een klacht ingediend over weblog GeenStijl. De partijleider van de extreem-rechtse partij, Jan Teijn, diende deze week maar liefst twee keer een klacht in.

Afgelopen woensdag werd de eerste klacht ingediend omdat de partij zich ernstig beledigd voelt door een aantal uitspraken van GeenStijl jegens de NA. Volgens de partij wordt door het weblog gesuggereerd dat zij achter de brandstichting van de Surinaamse moskee in Rotterdam zouden zitten, hetgeen volgens de NA pertinent onjuist is. In verband met die brandstichting werd een aanhanger van de NA opgepakt, de 31-jarige Ben van der K., maar die is volgens de NA geen lid van de partij en heeft, als hij het al gedaan zou hebben, ook niet in hun opdracht gehandeld.

De tweede aanklacht werd donderdag bij de politie ingediend. Dit keer omdat op 2 juli op het forum van de Alliantie werd gedreigd met het door de ruit gooien van een brandbom aan het adres van Teijn. ''Vanwege het feit dat de draad in het forum ging over Geenstijl en de beledigende opruiende taal en valse beschuldigingen afkomstig van Geenstijl, gaan we ervan uit dat de bedreiging uit de Geenstijl hoek afkomstig zou kunnen zijn'', aldus de NA.

De Nationale Alliantie is volgens eigen zeggen een democratische nationalistische politieke partij. Critici omschrijven de beweging echter als een uitgesproken neo- fascistische organisatie, die onder meer vecht voor een "blanke toekomst''. De partij is in november 2003 opgericht door de bekende extreem-rechtse activisten Jan Teijn en Virginia Kapic. Teijn zat in de jaren 90 in de gemeenteraad van Rotterdam voor de later door de rechter verboden partij CP'86. Kapic was eerder actief voor de nazistische Nederlandse Volksunie (NVU).


Verdachte Van der K. luistert naar toespraak van NA-voorman Teijn (links)