Minder jonge auto's gestolen

Jonge auto's zijn minder populair bij autodieven. In de eerste helft van 2005 werden 21 procent minder van deze duurdere auto's gestolen dan in de eerste helft van 2004. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Als deze worden vergeleken met die van 2000, is er zelf sprake van een afname van 50 procent.

Volgens de stichting komt de daling door de goede aanpak van autodiefstallen door het ministerie van justitie, de politie, het Openbaar Ministerie en het Verbond van Verzekeraars. Ook heeft een algemene daling van de vermogenscriminaliteit plaatsgevonden.

De provincie Limburg vormt een uitzondering. Daar nam het aantal gestolen auto's toe met negen procent. "In het gebied is over het algemeen veel criminaliteit. De politie heeft daar de handen vol aan en heeft minder tijd voor voertuigdiefstal", zegt directeur G. Wesselink van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. "Verder zijn er internationale criminele groepen aan het werk, die opereren in Nederland, BelgiŽ en Duitsland."