14 jaar voor doodslag op Manuel Fetter

Wegens doodslag op Manuel Fetter heeft de rechtbank in Leeuwarden twee mannen veroordeeld tot 14 en 8 jaar cel. De 32-jarige Fetter werd in september 2004 op lafhartige wijze met 14 messteken doodgestoken nadat hij in de Friese hoofdstad een opmerking had gemaakt over een kapot gegooid bierflesje.

De hoogste straf van 14 jaar was voor de zeer gewelddadig bekend staande Albanees Hasan A. (26). Mededader Patrick van der M. (27) kreeg 8 jaar. De straffen waren een stuk lager dan de eisen van twee weken terug, die respectievelijk 18 en 14 jaar luidden.

Nabestaanden van Fetter reageerden in de rechtszaal woedend op de uitspraak. Ze vonden dat de daders conform de eis hadden moeten worden veroordeeld. Dat gebeurde niet omdat de rechter moord niet bewezen achtte en voor doodslag ging.

Persofficier van justitie O. Brouwer liet weten ''met de uitspraak te kunnen leven'' en dat het Openbaar Ministerie waarschijnlijk alleen in hoger beroep zal gaan als de verdediging dat ook doet.

De advocaat van A. zei de uitspraak te kunnen billijken, de raadsman van Van der M. had wel de nodige kritiek. Hassan A. werd indertijd in de Leeuwarder Courant omschreven als een levensgevaarlijke crimineel die schijt aan het leven had. Hij zou allang TBS moeten hebben gehad, zeiden mensen die hem kennen.


Manuel Fetter, gedood om opmerking over bierflesje