G8-top in Schotland begonnen

De leiders van de Groep van Acht, de 7 rijkste landen plus Rusland en de EU, zijn in het Schotse Gleneagles bijeen gekomen voor hun jaarlijkse top-overleg. Er zal onder andere over klimaatverandering en armoedebestrijding worden gesproken; vooral het laatste heeft aandacht gekregen door de Live 8 concerten van afgelopen zaterdag. Terwijl de G8-leiders in het Gleneagles Hotel met koningin Elizabeth II aan het openingsdiner zaten vond in Edinburgh het laatste Live 8 concert plaats. Ondertussen werd zowel in Edinburgh als in de buurt van het hotel gedemonstreerd voor een einde aan armoede, maar zoals gebruikelijk kaapten enkele gewelddadige rellen waarbij de politie 100 mensen arresteerde, de aandacht weg van de vreedzame doelstelling waarmee mensen de afgelopen dagen in Londen, Edinburgh en elders massaal de straat opgingen en de concerten bezochten.

Armoede
Diplomaten wisten de pers reeds te melden niet te geloven dat er extra beloftes aan Afrika gedaan zullen worden; volgens hen staan Groot-BrittanniŽ en Frankrijk er alleen voor in hun pogingen er een schuldensanering van $50 miljard doorheen te krijgen, 10 miljard meer dan dan eerder is afgesproken. De Britse premier Blair heeft bij ontmoetingen met Live 8-organisator Bob Geldof en U2-zanger Bono beloofd de andere leiders onder druk te zetten om de extra sanering erdoor te krijgen en voor eerlijkere handel te pleiten. Of daar veel van terecht komt valt dus nog te bezien, ook omdat onlangs weer bleek hoe lastig het punt van handelsbarriŤres (lees: landbouwsubsidies) voor Europa is.

Klimaat
Over de vraag wat voor klimaatbeleid er moet worden gevoerd bestaan ook grote meningsverschillen. Blair hoopte eerder dat hij er een Kyoto-achtige overeenkomst doorheen kon loodsen, maar president Bush stelde onlangs bij zijn standpunt te blijven dat hij geen verplichte verlagingen van broeikas-gassen door wil voeren die schade aan de Amerikaanse economie toe kunnen brengen. Blair benadrukt sindsdien dat de discussie over milieu en klimaatverandering over eco-vriendelijke technologieŽn zoals waterstofmotoren moet gaan, een mening die Bush ook is toegedaan. Wellicht kunnen we op dat vlak afspraken verwachten.

Live 8
In Edinburgh vond de afgelopen avond de laatste uit de reeks concerten van Live 8 plaats, waar onder andere James Brown, Annie Lennox, Sugababes en Snow Patrol optraden, en onder andere Bono, George Clooney en Claudia Schiffer het publiek toespraken. Volgens organisator Bob Geldof geven de concerten en de begeleidende demonstraties onder de naam Make Poverty History, waarvoor in het weekeinde 225.000 mensen de straat opgingen, een democratisch mandaat aan de wereldleiders om veranderingen teweeg te brengen. De elf Live 8-concerten werden samen "the greatest ever line-up of rock and pop talent" genoemd.


De G8 leiders met de Britse koningin Elizabeth


Bono en Bob Geldof spraken ook met president Bush