Korpschef Welten ontevreden over AIVD

FOKwa had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe Amsterdamse korpschef Bernard Welten is ontevreden over de samenwerking met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat zegt hij in een interview met Het Parool. De politiebaas vindt dat de veiligheidsdienst onvoldoende informatie deelt met de politie.

Welten stoort zich bijvoorbeeld aan het feit dat de AIVD indertijd meldde dat het een bestand heeft van ongeveer 150 personen die in verband worden gebracht met moslimextremisme, zonder dat het bereid is de namen van de verdachten te delen met de politie. "Stuur die namen dan, zeiden we", zegt Welten over de periode voorafgaand aan de moord op Theo van Gogh. "We zitten nog steeds te wachten." Volgens de politiechef weet hij hierdoor niet of er in Amsterdam nog figuren rondlopen als Mohammed B., de moordenaar van Van Gogh.

Volgens Sybrand van Hulst, hoofd van de AIVD, is dit de prijs van de manier waarop de AIVD werkt. De politie levert echter wel informatie aan de AIVD, bijvoorbeeld over Mohammed B. "Wij verzamelen puzzelstukjes, maar als het goed is heeft de AIVD het deksel van de doos waar de hele puzzel opstaat. Voor ons zou het fijn zijn dat deksel ook te kennen. Want ik word erop aangekeken als hier iets mis gaat", aldus Welten, die aangeeft dat zijn politiekorps inmiddels een eigen bestand bijhoudt over moslimextremisten.