Studenten kruipen 51 km voor goed doel

Twee Amerikaanse studenten hebben een afstand van 32 mijl (ruim 51 kilometer) kruipend op handen en knieën afgelegd, om geld in te zamelen voor het goede doel. Bovendien wisten ze op deze wijze een vermelding in het Guinness Book of World Records te behalen.

De twee, Leo Chau en Sean Duffy, kropen meer dan 45 uur in barre weersomstandigheden door Colorado Springs. Om hun record te vestigen trotseerden ze hagel- en onweersstormen en ijskoude temperaturen. Met hun actie haalden ze ruim 16.000 euro op, die ten goede komt aan de behandeling van kinderen met HIV.

De recordpoging bleek een ware slijtageslag. De heren moesten nadien worden opgenomen in het ziekenhuis, omdat hun lichamen leden aan verregaande uitdroging en extreme verzuring van hun spieren. Nadien verklaarde Sean Duffy: "Er moet toch minimaal een half miljoen dollar worden geboden, wil ik dit ooit nog eens over doen. Het voelde alsof ieder spiertje, vezeltje en ander lichaamsdeel stierf in mijn lichaam." De heren leden verder aan ernstige hallucinaties en evenwichtstoornissen: "Sean zat er mentaal compleet doorheen. Hij dacht op een gegeven moment dat hij letterlijk over de Washington Post kroop", zei z'n collega Leo Chau.

Om hun poging te doen slagen moesten ook de rustpauzes van 15 minuten worden doorgebracht in kruiphouding. Zelfs de grote en kleine boodschap moest op handen en knieën worden uitgevoerd, in een speciale 'poeptent' die de vrijwilligers die de heren hielpen voor deze gelegenheid meenamen. "Nog nooit heb ik twee mensen zoveel pijn en ontbering zien lijden om hun doel te bereiken", zei een van de toeschouwers die het spektakel hadden gevolgd.