Marktplaats geeft gegevens aan Brein door

FSF-Moses had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital nieuws De grote veilingsite Marktplaats.nl gaat samenwerken met auteursrechtenorganisatie Brein. Dat hebben beide partijen dinsdag bekendgemaakt. Marktplaats gaat persoonsgegevens van vermeende illegale handelaren doorgeven aan Brein, om zo illegale handel te voorkomen.

Met de samenwerking met Brein slaat Marktplaats een totaal andere koers in dan de meeste andere internetgerelateerde bedrijven in Nederland. Zo zijn enkele internetaanbieders al tijden in een juridische strijd met Brein verwikkeld omdat ze weigeren persoonsgegevens van aanbieders van illegale muziek door te geven. Voor Marktplaats is de enige voorwaarde voor het doorgeven van persoonsgegevens dat Brein aangifte bij Justitie gedaan moet hebben.

Volgens directeur O. Diele werken de regels vooral preventief, en zullen aanbieders van illegale software, cd's, dvd's en computerspellen nu minder vaak naar Marktplaats trekken. Nu worden er al advertenties met illegale goederen verwijderd, maar dit gebeurt slechts een paar keer per dag. Op Marktplaats worden dagelijks zo'n 70.000 advertenties geplaatst, en de totale omzet van de handel bedraagt naar schatting 2 miljard euro.

Marktplaats is al een maand of acht eigendom van eBay, die in de Verenigde Staten een soortgelijk beleid voert. Het doorgeven van persoonsgegevens aan derden is overigens gewoon toegestaan volgens de gebruikersovereenkomst van Marktplaats.