Extra team om Veluwse poema te vangen

Nationaal park De Hoge Veluwe is niet erg onder de indruk van roofdierenopvang Pantera wat betreft de jacht op de Veluwse poema. Daarom heeft men een scherpschutter met een speciale vergunning voor verdoven op grote afstand, een dierenarts en een wildspeurhond klaar staan. Deze kunnen meteen in actie komen als het beest weer ergens wordt gesignaleerd.

De Hoge Veluwe-directeur baron van Voorst tot Voorst acht de kans dat zijn team de veluwse poema vangt minstens net zo groot als de kans op succes van Pantera: ''Die organisatie is waarschijnlijk heel goed in het houden van katachtigen in kooien, maar vangen is een ander verhaal. Dat blijkt wel, want hoe is het mogelijk dat ze wel foto's kunnen maken, maar het beest dan niet vangen?'' De gemeente Ede heeft om die reden eveneens besloten niet meer uitsluitend Pantera in te schakelen.

Arno van der Valk van Pantera klaagde dit weekeinde nog over de afnemende medewerking op de Veluwe. Volgens hem werkt alleen de gemeente Apeldoorn nog goed mee. Die gemeente betaalt ook nog steeds een dagvergoeding aan de poemajagers uit Friesland. Van Voorst tot Voorst vindt zo'n dagvergoeding van de zotte: ''Waarom geen behoorlijke beloning als Pantera de poema in een kooi kan laten zien? Een dagvergoeding kan flink in de papieren gaan lopen. Het is wel belastinggeld dat de gemeente uitgeeft. Ik vind het wijs van de burgemeester van Ede dat hij daar snel mee is gestopt.''

In het nationale park De Hoge Veluwe is de poema overigens nog niet waargenomen. ''Jachtopzieners en wildbeheerders lopen bij ons 24 uur per dag in het veld. Zij kennen zowel het gebied als het wild door en door. Als er een poema binnen de hekken zou zijn, zou dat meteen aan het gedrag van het wild te merken zijn, nog afgezien van sporen die zij dan ook zouden vinden. Daar hebben wij Pantera helemaal niet voor nodig'', aldus Van Voorst tot Voorst.

Veel mensen twijfelen of er wel echt een poema rondloopt. Nogal wat mensen menen dat er op de foto's hooguit een grote boskat staat. De gemeente Ede blijft voor alle zekerheid wel waarschuwen dat toeristen beter in de avond en nacht de natuurgebieden kunnen vermijden en honden alleen aangelijnd uit te laten.


Foto van Pantera met alleen poema.
Klik hier voor grote versie


Een hele rits Veluwse poema foto's vind je op de site van Pantera.