Vier zelfmoorden per dag in Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is vandaag gekomen met cijfers over zelfmoord. Daaruit blijkt dat vorig jaar 1.514 inwoners van Nederland een einde maakten aan hun leven. Volgens het CBS een 'normaal' gemiddelde in vergelijking met de laatste jaren. De meeste zelfmoordenaars zijn mannen (66%). Een gemiddelde van vier zelfdodingen per dag is ruim 1% van het totaal aantal mensen dat dagelijks in Nederland sterft (370).

In de afgelopen jaren is het aantal gevallen van zelfdoding onder personen van middelbare leeftijd wél toegenomen. Mannen zijn gemiddeld 47,6 jaar wanneer ze zelfmoord plegen, vrouwen 51,5. Vorig jaar was 47% van de slachtoffers van middelbare leeftijd. Eind jaren negentig was dit nog 36%.

Trein
Verhanging is bij mannen favoriet (bijna 50%), bij vrouwen ligt dat op 33%. Een overdosis pillen gebruikt 25% van de zelfmoordenaars. Voor een aanstormende trein springen komt onder mannen en vrouwen naar verhouding even vaak voor: 11% kiest daarvoor. Ouderen springen overigens zelden voor een trein in vergelijking met jongeren.

Inwoners van grote gemeenten plegen 25% vaker zelfmoord dan mensen uit kleine en middelgrote gemeenten. Bij de grote steden scoort Groningen ongeveer 60% boven het landelijk gemiddelde, Amsterdam 40% en Eindhoven 30%.

Doodsoorzaak
Omdat de totale sterfte onder jongeren laag is, speelt zelfdoding als doodsoorzaak in deze groep een relatief grote rol. In de leeftijdsgroep van 10 tot 25 jaar vormen verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak, gevolgd door zelfdoding. Tussen 25 en 45 jaar is het zelfs de meest voorkomende doodsoorzaak.

Boven de 45 jaar neemt het belang van andere doodsoorzaken toe, waardoor het aandeel van zelfdoding in het totaal van de doodsoorzaken sterk afneemt.

-
Publicatie CBS.