Extremisten verstoren Gay Pride Jeruzalem

Icoon Buitenlands nieuwsEen Gay Pride demonstratie in Jeruzalem is afgelopen donderdag ernstig verstoord door religieuze extremisten. Een 30-jarige man werd gearresteerd toen hij de stoet binnendrong en drie mensen neerstak. Een aantal andere orthodoxe joden werd opgepakt toen ze de demonstranten wilden blokkeren.

De tegenbetogers droegen borden als 'Mensen met aids horen in het ziekenhuis' en 'Homoseksualiteit is een ziekte', en gooiden met flessen gevuld met urine naar de demonstranten. Vooraf had burgemeester Uri Lupolianski een poging gedaan de mars te verbieden. Hij werd echter door een rechter overruled. Van de drie neergestoken personen verblijft nog één in het ziekenhuis. De 18-jarige Adam Russo liep steekwonden in een arm, hand en borst op.

De organisatie van de demonstratie liet in een verklaring weten dat het betreurt dat burgemeester Lupolianski de tegendemonstratie niet feller veroordeeld heeft. "Niets rechtvaardigt geweld of een steekpartij", had Lupolianski gemeld. "Het is onbegrijpelijk dat hij niets gezegd heeft over de honderden extremisten die ons uitscholden voor beesten", stelde Hagai Elad, woordvoerder van de organisatie.