200.000 betogers tegen armoede

In Edinburgh hebben ongeveer 200.000 mensen, voornamelijk in het wit gekleed, meegelopen met een protestmars, waarin aan leiders van de G8 werd opgeroepen wat te doen tegen de armoede in de wereld. De mars viel samen met de Live 8-popconcerten, die vandaag over de gehele wereld zijn gehouden.

In Gleneagles, in de buurt van Edinburgh, wordt volgende week de G8-top gehouden. Tussen 6 en 8 juli spreken de deelnemers van die landen over onder meer armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.

De mars verliep zonder noemenswaardige problemen. Slechts één persoon is gearresteerd vanwege een drugs-gerelateerde overtreding.

De betogers stopten om 15.00 lokale tijd met lopen, gaven elkaar een hand, en hielden een minuut lang stilte. Zo werd er een menselijke versie van de witte band gecreëerd, dat het symbool was voor het thema van de protestmars 'Make Poverty History'. Vijftig andere actievoerders, gekleed in pak, verlieten de stoet en dreven voor vestigingen als Starbucks Coffee en McDonalds de spot met multinationals.