'Jongens drinken 17 glazen bier per dag'

Jongens die zonder ouders op vakantie gaan in Nederland drinken gemiddeld 17 glazen per vakantiedag, meisjes 7 glazen. In tien dagen vakantie komt dit voor jongens neer op 6 kratten bier en voor meisjes op 50 flesjes mixdrank. Dat concluderen het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en Soa Aids Nederland. Zij zijn dit weekend dan ook met een campagne gestart die zich richt op ouders van jongeren die zelfstandig op vakantie gaan. Op de website Goedvoorbereid.nl staat informatie en staan tips voor ouders die zich afvragen hoe zij hun kind kunnen voorbereiden op grote verleidingen als alcohol, seks en drugs.

Naast het overmatige drankgebruik hebben de jongeren ook vaak onveilige seks. "De drempel om aan seks te doen, wordt onder invloed van alcohol alleen maar lager", zo stelt het NIGZ. "Het gebruik van een condoom blijft dan vaak afwezig." Ook jongeren geven op de site tips over 'wat moeten ouders wel en niet doen als het gaat om voorlichting'.

Uit onderzoeksresultaten blijkt verder dat bijna de helft van de jongeren in 2004 geen condoom gebruikte bij seks tijdens de vakantie. Ten opzichte van 2002 is dit een stijging van 20 procent. Het aantal jongeren dat een condoom meeneemt, blijft over de jaren heen laag. In 2004 neemt slechts een op de vijf jongeren van 15 tot en met 17 jaar condooms mee. Bij 18 tot en met 20-jarigen neemt 34 procent een condoom mee.