Live 8 voor G8

Vandaag zijn in London, Cornwall, Parijs, Tokyo, Johannesburg, Rome, Berlijn en Moskou de Live 8-concerten begonnen. Later op de dag vinden er nog meer concerten plaats in Philadelphia en Barrie (Canada). In totaal dus tien concerten rond de wereld, die de leiders van de G8 landen aan moeten sporen op de komende top in Schotland knopen door te hakken over armoedebestrijding en het opheffen van handelsbarrières. De show in Londen werd geopend door ex-Beatle Paul McCartney en U2, die samen Sgt Pepper's Loneley Hearts Club Band ten gehore brachten, vanwege de openingszin "It was 20 years ago today"; 20 jaar geleden vonden namelijk de eerste Live Aid concerten plaats.

U2-zanger Bono zei in een openingsspeech: "Dit is ons moment, dit is onze tijd, dit is onze kans op te komen voor wat juist is. Het gaat ons niet om liefdadigheid maar om rechtvaardigheid." Bono benadrukte dat de doelstelling niet het inzamelen van geld is, in tegenstelling tot Live Aid 1985, waar organisator Bob Geldof op het podium nog wanhopig uitriep: "There are people dying now, so just give us the money!" Ditmaal gaat het om bewustwording van wat de rijke landen op de wereld zouden kunnen doen om de situatie van veel arme landen te verbeteren: zorgen voor schuldsanering en eerlijke handelsvoorwaarden, zonder de invoerheffingen die het zo duur maken produkten vanuit 3e-wereld landen naar de rijkere landen te exporteren, dat dat voor velen onmogelijk is.

Critici zeggen dat Live 8 de problemen simplificeert en de nadruk teveel op schuldsanering en dus geld legt, terwijl de echte problemen de politiek complexe handelsbarrières zijn en slecht beleid door regeringen van 3e-wereld landen. Maar Bob Geldof zegt dat de shows alle problemen onder de aandacht brengen. Na de G8-top van volgende week zullen we weten of Live 8 hout gesneden heeft. Uiteraard gaat het ook om meer algemene bewustmaking van de problemen van arme landen, waarvan de effecten niet direct meetbaar zijn.

In Londen hebben 150.000 mensen gratis kaarten voor het concert in Hyde Park weten te bemachtigen, terwijl nog eens 55.000 op een scherm meekijken. Onder de optredende artiesten zijn naast eedergenoemden nog Elton John, Madonna, Robbie Williams, Snoop Dogg, Coldplay, REM en The Who. In Philadelphia geven o.a. andere Will Smith, Alicia Keys, Destiny's Child, Bon Jovi en Stevie Wonder acte de presence. In Parijs staan o.a. The Cure, Sheryl Crow, Shakira, Muse en Zuchero op de planken. Komende woensdag, de eerste dag van de G8-top, is er nog een elfde show in het Schotse Edinburgh.Paul McCartney en U2 openen de show in Hyde Park, Londen